Hamileliğim süresince yoğurt makinesi araştırmış ve almış bir anne olarak itiraf etmeliyim ki, annelerimiz gibi yoğurt mayalamak hem daha kolay hem de elektrikten tasarruf sağlıyor.
Dışarıdan aldığımız yoğurtlar gibi lezzetli ve kıvamlı yoğurt nasıl mı olur? İşte size pratik bir tarif...
1 litre günlük süt ve 1 çorba kaşığından biraz daha az yoğurt (her yeni mayalayacağınız yoğurt için önceki yoğurdunuzdan maya ayırmayı unutmayın)
Sütü iyice kaynatıyorum, parmağımın değdirebileceğim sıcaklığa geldiğinde üzerinde biriken kaymağı alıp mayasını (yoğurdu) ekliyorum iyice karıştırıp ağzını kapatıyorum. Battaniye ya da havluya sarıp kaloriferin üzerine koyuyorum. 3-4 saat sonra mayalanmış oluyor. Benim gibi daha sert kıvamlı yoğurt sevenlerdenseniz yoğurdunuzu geceden mayalayıp sabaha kadar bekletin.
Size bir ipucu: Ben yoğurdu 150 ml'lik küçük kaplarda yapıyorum. Hem taze tüketiliyor, hem de kolay saklanıyor. Bu kaplar için bir çay kaşığından biraz az maya eklemeyi unutmayın.
Küçük bir not: Eğer yoğurdunuz tam tutmadıysa kaynar su dolu bir tenceyere oturtup bir süre bekletin (benmari usulü). Bunu da annemden öğrenmiştim hemen mayalanıyor :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder